top of page
Aişe Serra Akyel

Enderler Grubu

Yazar: Aişe Serra Akyel (12 yaşında)

Editör: Zehra Aktaş (12 yaşında)

Şef Editör: Bilge Özsoy



Başlıktan ne anladınız, hanımlar beyler?

- Aha da roman yazacak bize!

- Yok ya! Bir grup işte.

- Ben biliyorum, bitkiler!

Bravo! On ikiden vurdunuz! Bitkiler bölümünden çiçekleri sizin için seçtik. Buyurun, “Amorphophallus titanum”lara...

Pis kokulu nadir çiçek: Ceset çiçeği.

Bilimsel Adı: Amorphophallus Titanum.

Bu çiçeğe böyle demelerinin sebebi, çürük et kokması, açtığında tabii ki. Ve ayrıca Dünya’nın en büyük ve en nadir çiçeklerinden biri. Endonezya ormanlarında bulunur.

En İlginç Lale Ödüllü: Ateş lalesi.

Bilimsel Adı: Gloriosa Superba.

Güney Afrika, Tropik iklim ve Asya’ya özgü olan, Güzelliği dillere destan olan bu çiçek, kelimenin tam anlamıyla lalelerin en ilgincidir. Fakat Hadis-i Şerif ne diyor, “Görünüşe Aldanan Bizden değildir.” Bu çiçek ne kadar güzel gözükse de bazı türler zehirli olabilir.

Amorphophallus’un Akrabası: Ceset Zambağı.

Bilimsel Adı: Raflesia Arnoldii.

Bu çiçek Endonezya’da bulunur. Dünya’nın en büyüğü olduğu söyleniyor. Çapı 1 metreyi bulabiliyormuş(!). Çiçek açarken Çürük et kokar. Görünen bir kök veya yaprağı yoktur. (Halbuki Fen Bilimleri kitabında çiçeğin temel yerlerinde yaprak ve kökte yer alıyor!)

Ağaçta Venüs Çarığı Nasıl Yetiştirilir: Sarı Venüs Çarığı çiçeği.

Bilimsel Adı: Cyripedium Calceolus.

Orkide ailesinin bu zarif üyesi, “bedava kadın terliği” diye Birleşik Krallıktakilere satılıyor. (Şaka tabii ki sakın inanmayın!) Ve 1981 Yaban Hayatı ve Kırsal Yasası ile Korunuyor. (İnsanlar Çalmasın diye.)

Flaş Haber! Sümbül ağacı gördü kuzenim dedi: Yeşim asma!

Bilimsel İsm-i Azamı: Strongylodon Macrobot

Filipinler’in Yağmur Ormanlarında yaşayan bu çiçek, doğal yaşam alanı bizler tarafından elinden alından alındığı için sayısı tehlikeli derecede azalmış durumda. Renkleri açık maviden açık yeşile değişir. Doğal tozlayıcıları şaşırtıcı şekilde yarasalardır.

Anne Hayalet Gerçekmiş: Hayalet Orkide.

Bilimsel Adı: Dendrophylax Lindenii.

Hayalet Orkide Küba, Florida ve Bahamalar bölgelerine yerleşmiş olup kira ödemez. Nadir olmasının nedeni ise çoğaltılması neredeyse imkansızdır. Yaprakları yoktur, fotosentezi canı istediğinde yapar ve kendi yiyeceğini üretmez.Ayrıca, büyümek için belirli konak ağaçlara ve çiçek açması için mükemmel koşullara ihtiyaç duyar. Florida’da nesli tükenmekte olan bir bitki olarak kabul edilir. (Şaşırmayın.)

En nadir çiçek: Middlemist'in Kırmızı Kamelyası.

Bilimsel ismi: Middlemist Camelliam

Middlemist’in kırmızı kamelyası dünyadaki en nadir çiçek olarak kabul edilir. Biri Yeni Zelanda’da ve diğeri İngiltere’de olmak üzere bilinen iki örneğin olduğuna inanılmaktadır. Ve bölümün sonudur.

Umarım okuduklarınızdan keyif almışsınızdır. Yazamadığım birkaç çiçek için şu siteye göz atabilirsiniz: https://www.evimdergisi.com.tr/dunyadaki-en-nadir-15-cicek/ Hoşça kalın!


bottom of page