top of page
  • Hümeyra İşcan

GERÇEK HER ZAMAN DOĞRU MUDUR?

Yazar: Hümeyra İşcan (10 Yaşında)

Evet, işte bu. Kitabı okurken bence bu soruya meraklı bir okuma gerçekleştiriyoruz. Bu yüzden bu metne en uygun başlık bu. Ve sevgili okur seni sıkmamak için bu yazıya hafif konulardan başlayacağım.

Kitabın asıl adı “Son İnsan”, yazarı Lee Bacon, çevireni ise Yaprak Onur. Yayınevi Çınar Yayınları, benim elimde bulunan baskısı 12. Baskı ve bu baskı da Eylül 2023 tarihinde basılmış. Fakat öğretmenimde ve arkadaşlarımda gördüğüm üzere kitabın önceki baskıları da hep aynı. Ve kitaba 10 veya 9 yaş üstü herkesin uygun olduğumu düşünüyorum.

5 Eylül 1979’da doğan Lee Bacon Teksas'ta büyüdü. PaceÜniversitesi'nde kitap yayıncılığı alanında yüksek lisans programına katıldı. Daha sonra iki yılını Almanya'nın Münih kentinde geçirdi, burada çocuk kitapları yazmaya başladı ve burada eşiyle tanıştı. Brooklyn , New York'ta yaşadı ve 2016’da New Jersey'e taşındı. Şu an 45 yaşında ve Amerikalı bir yazar olarak hayatına devam ediyor. Son İnsan’ ın yazarı olan Lee Bacon’ un işte böyle bir hayatı var.

Kitabın kapağından bahsetmek gerekirse bana göre bazı sayfaları açıkça belli etmiş. Bu yüzden ben kitabın bir kısmını resimden anlamıştım. Yani kapağın daha az spoiler vermesi gerektiğini düşünüyorum. Kapağını tanımlamak gerekirse: ağaçlık bir yerin ortasında kitabın ana karakteri XR_935 ve Emma’ yı görüyoruz, etraflarında 4 tane vahşice görünen robotlar ve Emma’ nın korkmuş hali.  Üstlerinde ise X şeklinde, ortasında yuvarlak şekilde bir daire görüyoruz. Kapağın orta üst kısmında kitabın büyük harflerle yazımı altında çeviren Yaprak Onur’ un ismini görüyoruz. En altta ise yazarın orta büyüklükte yazılmış ismi, sağda hangi baskı olduğu ve solda ise yayınevi var. Arkasındaysa lacivert renk ile kaplanmış yüz ile bazı çizgiler, kitabın içiyle ilgili bilgilendirme görünüyor.

Kitabın ana konusu mükemmel; insanları yok eden bir robot topluluğu. Yazar iyi ki bu konuyu seçmiş çünkü bu konudan birçok önemli fikir çıkarabilmiş. Bu robot topluluğu hep kendini insanlardan üstün görüp bu kusurları da diğer robotlara inandırmak istiyor. Bunu için çeşitli yöntemler kullanıyorlar. Robotların ise sadece tek bir amaçları var: yaşamalarını sağlayacak güneş panellerinden enerji üretmek. Ama bütün robotlar B4ŞK4N’ ın sözünü dinliyor mu? XR_935, SkD_988 ve Ceeron_902 nesillerine uygun mu davranıyor? Bütün anlatılanlar doğru mu? İşte bütün bu merak edici soruları bu kitabı okuyunca öğrenebilirsiniz.

Kitabın bende bıraktığı etkisi şu: Hiçbir zaman sebebini soruşturmadan her şeye inanma, ailene, arkadaşlarına doğruyu söylemekten hiç kaçınma, hayatını hep sorgula ve son olarak insanların (başka canlılar da olabilir) seni manipüle etmesine izin verme. Bu sözlerimi destekleyen bir alıntı var: “Eğer tüm hayatın çalışmak ve uyumaktan ibaret olacaksa bunun ne anlamı var?” “Niye yaşayacaksın ki?” (Sayfa 317), işte bu şekilde hayatı hep sorgulamalıyız. Ben aynı zamanda kitapta yazarın karakterleri gayet iyi bir şekilde kitaba yansıttığını düşünüyorum. Ceeron_902’nin insanlara karşı gösterdiği şefkat çok hoşuma gitti. XR_935 tam bir robot gibi düşünmesi, endişeleri ve bütün olaylara karşı ciddiyetini korumaya çalışması çok iyiydi. SkD_988 ise davranışları ile kitaba mizah katmıştı. Betimleme genelde çok baskın değildi bu yüzden bundan istifade edip kitabı daha rahat okuyabildim. Bu türde okuduğum ilk kitaptı diyebilirim fakat bu nedenle bile anlamam hiç zor olmadı. Sadece ilk kez böyle okumak beni tuhaf düşünceler ile duygulara soktu.

Okumanı gerektirecek tek şey şu bile olabilir: hayata karşı nasıl davranmak ve onu nasıl kontrol altında tutmak? Ayrıca kitabı açıkladığım düşüncelerimle kitabı okumanı daha etki edici hale getirdiğimi düşünüyorum. Kitabı okumanı tavsiye ediyorum. Okumamanı gerektirecek tek bir sebep bile yok. Ben bu kitaba on üzerinden on verdim.

Bu kitapla ilgili sana “Ailem Robotlara Karşı” filmini öneririm. O harika bir film. İçinde yine robotlara karşı bir aile savaşıyor. Komedi ve macerası ile birlikte izlemeden duramayacağını düşünüyorum. Süresi gayet iyi ve 10 yaş üstü herkes izleyebilir. Aile ile topluca izlemenin daha iyi olacağını düşünüyorum.

Şimdiden keyifli izlemeler ve okumalar!


Comentarios


bottom of page