top of page
Ayşe Beren Derebaşı

İmha Et

Yazar: Ayşe Beren Derebaşı

Editör: Mustafa Asım Acar (12 yaşında)



Nasılsın sevgili okur? Bugün bir yolculuğa çıkıyoruz, hazırsan başlıyoruz! Sana “Yeryüzüne Düşen Kız” kitabından bahsedeceğim. Kitabımız Genç Timaş yayınlarından çıkmış ve Patricia Forde kaleme alınmıştır. Biraz yazardan bahsedeyim. Patricia Forde Galwaylidir. İlk romanı The Wordsmith 2015 yılında büyük beğeni toplayarak yayımlandı. O zamandan beri Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Danimarka, Rusya, Türkiye ve Hollanda'da yayımlandı.


Uluslararası Gençlik Kütüphanesi'nden “White Raven Ödülü”nü kazanırken İrlanda'da “Yılın Çocuk Kitabı Ödülü”nü aldı. Patricia 2018'de Bumpfizzle the Best on Planet Earth'ü yazdı ve bu kitap “Dublin UNESCO Citywide Read 2019” olarak seçildi. Kelime Ustasının ikinci kitabı olan Ana Dil 2019'da yayımlandı. Son yıllarda üç resimli kitap yazmıştır: Fidget The Wonder Dog,

Imagine ve To The Island'ın yanı sıra İrlandaca resimli kitapları ve oyunları da yazmıştır. Ayrıca TG4 ve RTE'de çocukların televizyon programları yazmaktadır. Kitabın kapağından bahsedersek çok ipucu vermiyor. Kitabın kapağını çok beğenmedim… 


Şimdi en eğlenceli kısma geçiyoruz: Kitap fantastik bilim kurgu türünde ve 12 yaş üstüne hitap ediyor. Kitabın kapağında bazı konulara yer verilmesi güzel olmuş. Örneğin kule, kız, tren gibi. Peki, bu kitabın bir başlangıcı yok mu? Tabii ki var. Birazcık geriye gidelim, ana karakter Aria adlı bir kız. Annesi ve babası ile birlikte Teros’ta yaşıyor. Orada hastalık diye bir şey yok ve onlar gelişmiş bir medeniyet. Aria bir gün derste başka bir gezegenden olduğunu fark ediyor. Bir gün Teros’ta gizli bir yabancı görüyor ve gölge gezegendeki bir deneye son vermeye gidiyor. Aria da babası ile birlikte oraya gidiyor.  Orada yaşayanların bir sürü savaş ve hastalığa rağmen sevgi ve umut dolu olduğunu fark ediyor. Sonra orada yaşayanlarla ilgili aklında bir düşünce oluşturuyor. “Onların da yaşamaya hakkı var.” Aria, halkının düşüncesini değiştirmek ve kim olduğunu bulmak zorunda kalıyor.


Peki, tek başına bunların üstesinden gelebilecek mi? Yoksa… Yalnız değil mi? Sana kitapla ilgili birkaç bilgi verdim. Çünkü seni bu kitabı heyecanla okumaktan mahrum bırakmak istemiyorum. Kitabı beğendim. Bazı yerleri tekrar tekrar okudum ama bu kişiden kişiye göre değişir tabii ki. Bende bıraktığı etki inanılmazdı. Okuduktan sonra oturup düşünme ihtiyacı hissettim. Hatta bir süre sonra yazarın anlattıklarının gerçek olabileceğini bile düşündüm. Yazarın betimlemeleri ve anlatış şekli kendimi kitabın içinde hissetmeme neden oldu. Bana göre kitapta bir son yok. Kitabın ikincisinin çıkması gerektiğine inanıyorum. Yavaş yavaş yolculuğun sonuna geliyoruz. Yazara bize böyle bir deneyim yaşattığı için teşekkür ediyor ve kitaptan sevdiğim bir alıntıyla yazımı bitiriyorum: “Teros, kendi halkını güçlü kılmak için bu zavallı insanları kullanıyordu…”

 


bottom of page