Yazar: Ahmet Ömer ORUÇ (12 Yaşında)
Editör: Yağmur KARACAN
Timaş Yayınları’nı okumayı bıraktıktan sonra böyle bir kitap okumak beni cidden heveslendirdi. Çünkü artık kendimi özüme dönmüş gibi hissediyordum. Bunun sebebi böylesine bir çocuk klasiği okumaktı. Hayalet Gişe’nin ne adını ne de sanını biliyordum. Zaten pek meşhur da sayılmaz. Amma velakin bu meşhur olmayan kitap nice, namını salmış eserden daha yaratıcı.
Kitabın arkasını veya içini bir nebze olsun incelerseniz, Alice Harikalar Diyarında’ya ne kadar benzediğini fark edebilirsiniz. Aynı Alice’in gittiği diyar gibi burada da bir âlem var. Lakin bu kitaptaki absürtlük, Alice Harikalar Diyarında’ya göre daha düzenli.
Kitabı sekiz-dokuz yaşında bir çocuk okursa ona çok komik gelebilir. Zira bu kitabı on bir ile on beş yaş arasındaki bir genç okursa kitabın içindeki karakterlere gülmek yerine, düşünür. Bunun sebebi karakterlerin hepsinin temsil ettiği bir kavram veya insan çeşidi olması. Şimdi bu kavramlara örnek verip sizi sıkmak istemiyorum. Zaten kitabı okurken fark edersiniz.
Kitabın yazarı, Norton Juster dedemiz aslen şehir tasarımcısı, yani siz ona mimar diyebilirsiniz. Sanırım meslek alışkanlığı, kitabı çok güzel tasarlamış. Kurgusu ve kitabın ilerleyişi hoş. Sanırım Norton Dede, lisede edebiyat dersinde oldukça başarılıymış ki bu kitabı iyi bir kelime bilgisiyle yazmış.
Yazarın yazması kadar, kitabın çevirisi de iyi olmalı. Çevirmenimiz Yasemin Akbaş, iyi iş çıkarmış. Ama buna değinmeden geçemeyeceğim. Resimleyen Jules Feiffer, Quantin Blake’i anımsattı bana. Konudan bağımsız veya kalitesiz illüstrasyonlar yerine o anki olayı özetler nitelikte resimlemiş.
Kitabın içindeki karakterlerin isimleri de oldukça marjinal. Ve aynı zamanda karakterlerin özelliklerini hakaret eder bir biçimde nitelendiriyor. Az Buçuk Ucube, Kısa İzahat vb. isimler oldukça akılda kalıcı olmasının haricinde, kendi hayatınızda da bunları kullanabilirsiniz.
Aslında bu kitap üzerine tefrika stilinde bölüm bölüm tahlil metni yazılabilir. Ama böyle olursa bir sürü spoiler içereceği için tat kaçırıcı ve keyifsiz olabilir. Ben bu kitabı alırken pek zorlandım çünkü basımı yokmuş ve uzun zamandan beridir böyleymiş. Yakınınızda eski basım kitapları bulunduran bir kitapçı varsa alabilirsiniz.