Yazar: Elif Mina DİREK (9 Yaşında)
Editör: Elif İrem TÜRKEL (12 Yaşında)
Çizer: Halime Esma Karataş (8 Yaşında) Şef Editör: Yağmur KARACAN
Selamünaleyküm kardeşler. Ben Osman. 11 yaşındayım. Şu an 1166 yılındayız. Ben çok meraklı bir çocuğum. Şırnak’ta beni tanımayan yoktur. Çünkü yanına girip çıkmadığım usta kalmadı. Ama ben en çok Cezerî’nin çırağı olmak istiyorum. Benim arkadaşlarım da Cezerî’nin çırağı oldular. Yoğunluğuna dayanamayıp çıktılar. Ahhh! Cezerî beni yanına çırak olarak alsa, bak ben nasıl çalışıyorum!
Bugün bir plan yaptım. Pazarda Cezerî’yi yakalayacağım, entarisinin eteğine yapışacağım, ağlayacağım, zırlayacağım. Beni çırak olarak alması için yalvaracağım.
Köşe başında bekliyorum. İşte Cezerî geldi. Hemen ayaklarının üstüne atladım.
-El Cezerî, ne olur beni çırağın olarak al. Şu dünyadaki en büyük isteğim senin yanında çırak olarak çalışmak.
Gözyaşlarıma dayanamamış olacak ki adımı sordu.
-Senin adın ne?
-Osman.
-Hadi gel takıl peşime, dedi.
O önde ben arkada pazarı dolaşmaya başladık. Cezerî pazardan bir ayna, bir tarak, bir havlu, bir ibrik aldı. Meraktan öleceğim. Bu dördüyle ne yapılabilir ki? Dayanamayıp sordum.
-Cezerî, bu dört şeyi ne için aldınız?
-Çok meraklı bir çıraksın sen. Sence ne için almış olabilirim?
-Siz daha iyi bilirsiniz sonuçta ustamsınız.
-Bu malzemelerle abdest alma robotu yapacağım. Robot önce ibrikteki suyu abdest alacak kişinin eline dökecek. Sonra da ona tarak ve havlu uzatacak.
Vay be! Bu benim aklıma daha önce niye gelmedi ki? Koskoca Artuklu Beyliği’nin mühendisi Cezerî’nin aklına gelecekti tabii ki.
-Ustam bu zamana kadar kaç icat yaptınız?
-Otuz yılı aşkın sürede yüzden fazla icat yaptım. Bu çalışmalarımı da kitaplaştırdım.
-Peki bu robotlar nasıl çalışıyor?
-Suyun basınç gücünü kullanarak çalıştırıyorum. Bu konuda Arşimet’ten ilham aldım. Suyla çalışan oyuncaklar, müzik aletleri, fıskiyeler, sulama sistemleri yaptım.
-Ustam, robotlardan başka hangi icatlarınız var?
-Osman, ben sadece robotlarla değil astronomi ile de ilgileniyorum. Diyarbakır Ulu Camii’nde bir güneş saati yaptım. Ayrıca yine su basıncıyla çalışan Filli Saat benim en meşhur icatlarımdandır. Saatin görünüşü de adeta bir sanat eseridir.
-Bu yaptığınız icatları nereye kaydediyorsunuz?
-Bütün çalışmalarımı Kitabü’l Hiyel (Mekanik Kitabı) adlı eserde topladım. Bu kitapta icat ettiğim robotların ve aletlerin nasıl çalıştırılacağını ayrıntılı çizimler ve renkli boyamalar ile açıkladım. Eee… Osman bana boşuna Robotların Baba’sı demediler.
El Cezerî’den öğreneceğim daha çok şey var.