top of page
  • Feyza YILMAZ

Robotların Efendisi

Feyza YILMAZ – (11 Yaşında)

Editör: Defne Hilal DURSUN

Cezire (Cizre) 1203


Merhaba, benim adım Ayşe. On yaşındayım. El-Cezeri’nin yanında çırak olarak çalışıyorum. Ondan çok şey öğrendim. Şimdi ona birkaç sorum olacak. Fakat kafanızda bazı soru işaretleri olabilir. El-Cezeri’nin çırağı olduğum için onunla ilgili bazı şeyleri bilirim; ama ben çırağı bile olsam onunla ilgili bilmediğim bazı şeyler var. Bunları bilmek istiyorum.

-El-Cezeri sana birkaç soru sorabilir miyim?

-Tabii ki. Sor bakalım.

 El-Cezeri yaptığı işi bıraktı ve ona sormak istediğim sorularımı sormaya başladım:

-Hangi yılda doğdun acaba?

-1136 yılında Cezire (Cizre)’de, yani burada doğdum.

-Anladım, peki yaptığımız robota bir isim düşündün mü?

-Seninle yaptığımız bir robot bu. O yüzden ismini birlikte koyalım diye düşündüm. Ama benim aklımda bir isim var, sen de istersen bu ismi koyalım.

-Aklındaki isim ne?

- “Saz Çalan Robot”

-Harika bir isimmiş, çok yakışır. Bu ismi koyalım.

El-Cezeri’nin yüzünde bir tebessüm belirdi.

-Bir sorum daha var, robot yapımıyla ilgilenmediğin zamanlarda neler yapıyorsun?

-Kasabalarda dolaşıyor, çocuklarla oyunlar oynuyorum.

Sana da söylemiştim zaten. Ben El-Cezeri’nin yanında çırak olarak çalışıyorum. Ona her konuda elimden geldiği kadar yardım ediyorum. Hem ben El-Cezeri’nin yanında olmaktan çok keyif alıyorum. Her ne kadar çalıştığı odası biraz tozlu ve her yerde eski püskü maketler olsa da onun yanında çalışmayı çok seviyorum.

El-Cezeri ile böyle güzel güzel konuşurken birden robot için lazım olan malzemelerden bir tanesinin olmadığını fark etti ve eksik olan malzemeyi almak için dışarı çıktı. Uzun bir süre El-Cezeri’yi bekledim. Geldiğinde robotu bitirmek üzere çalışmaya başladı. Çok uzun bir süre çalıştı. Yorulmaya başlayınca ona biraz dinlenmesi gerektiğini, çok yorulmaya başladığını söyledim. Ben söyleyince o da yorulduğunu fark etti. Sözüme uyup biraz dinlendi. Dinlenmesi bitince yine kalkıp çalışmaya başladı. Çalıştı, çalıştı ve çalıştı… Sıra robotun çalışıp çalışmadığını görmek için denemeye geldi.

El-Cezeri bir besmele çekip robotu çalıştırdı. Robot çalıştı! El-Cezeri ve ben çok mutluyduk. El-Cezeri ile yıllarca çalışmıştık bu robot için. Sonunda o kadar çalışmanın karşılığını aldık. Artık o ve ben ileride yapacağımız robotları düşünüyorduk.

Comments


bottom of page