top of page
Ahmet Ömer Oruç

Sıfırdan Bir Evren: Öteorman

Yazar: Ahmet Ömer Oruç (12 yaşında)

Editör: Şevval Akbaba (13 yaşında)

Şef Editör: Bilge Özsoy

Esma Fethiye Güçlü ve Genç Timaş… Yine acaba hangi garip ve sıra dışı bir kitap çıkardılar. İlk sorum buydu. İkincisi de sanırım “Yine aynı konuların olduğu farklı bir kitap mı?” oldu. Ben bu iki soruyu da sordum en başta. Ve aldığım cevap şu ki bu kitap Timaş’ın Macera Klasikleri arasında en güzeli ve en detaylısı. Bence konusunu sıradan ancak olay ve karakterler ilmek ilmek atılmış bir kanaviçe gibi. Betimlemeler yaşatıyor ve sıkmıyor. Bu yüzden de Dünya veya Türk Klasiklerini okumayı düşünen on iki yahut on üç yaşındaki çocuklar için iyi bir başlangıç.

Konusu zorbalık. Ama “Mesele konuda değil anlatımdadır,” mantığı burada da işliyor. Yazar Darren Simpson, sıradan hem de “oldukça” sıradan bir konuyu anlatarak güzel bir eser çıkarmış ortaya. Ama bence yazarın kurgusal zekası, anlatım becerisinden daha yüksek lakin bu, yazarın beceriksiz ve yazarlıkta tirendaz olma ilminde başarısız olduğu anlamına gelmiyor. Yazım becerisi de bayağı yüksek.

Yarattığı kötü karakter inanılmaz güçlü. Yazarın belki de bu karakteri yazmayıp bir Marvel veya Star Wars çizgi romanına yazsa daha mantıklı olurdu gibi geliyor bana. Çünkü anti-kahraman bir bölümde inanılmaz güçleniyor ki bu haddi hesaba sığacak bir şey değil. İstese kötü karakteri bir tanrı bile yapabilirdi. Onun dışında yazarın Öteorman diye farklı bir biyomdan bahsetmesi yeni bir evren oluşturmasına yardımcı olmuş.

Kitabın fiziksel hâli hakkında bazı şeyler söyleyeceğim. Esma Fethiye Güçlü bir kitabı çeviriyorsa o kitap kesinlikle akıcıdır. Ben daha önce yalnızca iki yazarda, yazar okuması yaptım. Bunlarda Roald Dahl ve Bilgin Adalı idi. Lakin Esma Fethiye Güçlü’nün çevirdiği kitapları, çevirmen okuması adı altında -neredeyse hepsini- okudum ve bu da Esma Fethiye’ye sempatimi gösteren bir işaret. Bu yüzden kitap benden üç puan kazandı. Yazar güzel bir şekilde yazdığı için bir puan daha ekledim. Konusu, karakterler ve evren için de beş tane daha ekledim. Basım ve kapak çizimi hoşuma gittiğinden de iki puan ekledim ve on iki üzerinden on bir puan kazandı benden (12/11).


bottom of page